Про користь дині і кавуна.

На ринку “ДУБОВО” період кавунів та динь.

Диня

Що містить?

95% води, цуко, кальцій, цинк, жири, вітаміни А, В, С і Р

Кому корисна?

У м`якоті баштанної цариці дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніна, — «гормону щастя», тому вона корисна тим, у кого поганий настрій.

Наївшись дині про запас, можна підготувати організм до приходу зими, укріпити імунітет — завдяки кремнію, яким багата “баштанна цариця”. Цей мікроелемент регулює всі фізіологічні функції оргнізму: покращує обмін речовин, роботу кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів. Завдяки ньому диня і допомагає боротися з хронічними запальними захворюваннями.

Завдяки високому вмісту заліза диня стимулює кровотворення, тому вона корисна тим, хто страждає анемією (недокрів`ям) і жінкам в критичні дні.

Насіння дині містять велику кількість цинку. Цей мікроелемент стимулює вироблення сперми, тому насіння дині вважаються народним афродизиаком.

У скоринках дині багато вітамінів, що володіють антиоксидантними властивостями. Вони надають омолоджуючу дію на шкіру обличчя. Накладати кірки на шкіру обличчя особливо корисно тим, у кого вона прикрашена ластовинням.

У чому небезпека?

У дині міститься багато «важких» цукрів, тому нею не варто захоплюватися діабетикам. Надмірне вживання дині може викликати розлад кишківника і коліки. Не варто захоплюватися цим овочем людям з надмірною масою тіла.

Як вибрати?

Щоб диня принесла більше користі, вона повинна бути стиглою — тоді в ній міститься максимум вітамінів. Плоди, що дозріли, видають глухий звук. Ще один критерій стиглості — кірка. У стиглої дині вона повинна бути м`якою (якщо натискати на неї з протилежного боку від стебла). Не варто купувати диню з пошкодженою кіркою: м`якоть може бути ватяною і гіркою на смак. І пам`ятайте про запах: стигла диня має чудовий аромат. Крім того, дині, як і кавуни, можуть бути нітратними, тому вимагайте у ринкового продавця довідку санітарної лабораторії про проходження динями нітратного контролю.

Порада. Диня дуже капризна: вона не любить сусідства в шлунку, тому уникайте прийому їжі 2 години до і після вживання дині, інакше буде пронос.

Кавун

Що містить?

87% води, цукор, харчові волокна, вітаміни B1, В2, З, PP, фолієва кислота, калій, магній

Кому корисний?

Кавун — хороші ліки для гіпертоніків і сердечників з кількох причин. Магній, що міститься в нім, заспокоює серце, ніжні харчові волокна знижують рівень шкідливого холестерину в організмі, а низька концентрація солей викликає сечогінний ефект (а значить, знижує тиск).

Ті ж волокна покращують активність корисних мікроорганізмів в кишківнику, завдяки чому служать профілактикою дисбактеріозу.

Кавун — один з лідерів за вмістом фолієвої кислоти, яка стимулює кровотворення і регулює правильний розвиток нервової системи у плоду. Тому ця ягода дуже корисна вагітним і тим, хто страждає від недокрів`я.

З м`якоті можна приготувати очищуючу і живильну маску. Для цього її потрібно розтерти до однорідної маси і покласти на обличчя на 15 хвилин, після чого змити теплою водою.